TEAM EETHERSTEL



Team Eetherstel

PRAKTIJK DE MAST


Binnen Praktijk De Mast hebben we een gespecialiseerd team voor eetproblematieken (anorexia, boulimia, orthorexia, boulimia, binge-eating disorder en arfid). We begeleiden ook mensen in hun zoektocht naar lichaamsaanvaardig en een gezond, evenwichtig eetpatroon. Binnen ons team werken zowel psychologen als diëtisten en zijn er nauwe samenwerkingsverbanden met artsen en psychiaters uit de omgeving. We zijn een multidiciplinair team. Dit wil zeggen dat wij samenwerken met verschillende disciplines om jou of uw kind op de best mogelijke manier te begeleiden. Bij Praktijk De Mast bieden we zowel individuele als multidisciplinaire groepsbehandelingen aan voor cliënten met een eetstoornis.


Naast individuele- en groepstherapie voor cliënten met een eetstoornis biedt het team van praktijk De Mast ook een plaats voor het delen van hun expertise in eetstoornissen. Zo geven we geregeld lezingen op bijeenkomsten van hulpverleners of scholen en bieden we supervisie aan voor andere hulpverleners die vastlopen in hun proces met cliënten met een eetstoornis of die zich hierin willen specialiseren. Heb je als hulpverlener, school of voorziening een vraag tot supervisie of lezing, dan mag je steeds vrijblijvend contact opnemen met Dr. Laura Gypen (laura@praktijkdemast.be).



Therapie bij eetstoornissen

We begrijpen dat het een grote stap kan zijn om hulp te zoeken bij het herstel van een eetstoornis. Daarom betrekken we bij Praktijk De Mast ook naasten, zoals ouders, broers en zussen en partners, om het herstelproces te ondersteunen. We werken daarbij multidisciplinair, wat betekent dat we samenwerken met een kinderarts en een diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen. Veel van onze cliënten gaan naar Celine Vereeck of Dorien Meeusen voor voedingsbegeleiding, beiden experts in dit vakgebied. Daarnaast hebben we sinds kort een eigen diëtiste bij ons in de praktijk, Lie helpt je met veel enthousiasme en passie naar een gezond lichaam, op jouw tempo.


Werkwijze bij een therapeutisch traject

We starten elk traject met een kennismakingsgesprek waarin de cliënt samen met zijn/haar ouders de ruimte krijgt om hun verhaal te vertellen. We kijken daarin samen naar jullie hulpvraag en verwachtingen. Ben je 18+ dan ben je uiteraard ook welkom zonder je ouders. Na de kennismakingsfase wordt samen een plan van behandeling opgesteld. Er worden verdere sessies ingepland en we plannen reglematig momenten samen met de ouders om het traject te bespreken en evalueren. In de behandelfase werken we met verschillende methodieken; psycho-educatie, gesprekstherapie, creatieve oefeningen, spiegeloefeningen, ACT-technieken, gedragstherapeutische technieken. Maar wat voor ons centraal staat, is samen met de cliënt op zoek gaan naar wat de cliënt juist nodig heeft. We vertrekken dus steeds vanuit jullie hulpvraag. Samen kiezen we de methoden die het beste bij de cliënt passen. Tijdens de sessies proberen we perspectief te verbreden en uitleg te geven over eetstoornissen. We bieden tevens handvaten en praktische oefeningen die de cliënt thuis kan verder zetten. In de volgende sessies bespreken we hoe dit is verlopen en welke verdere stappen we kunnen nemen. We werken steeds met een therapie schriftje, dat de cliënt meebrengt naar de therapie en waar belangrijke zaken in genoteerd kunnen worden. Zo worden therapeutische inzichten ook mee naar huis gebracht.


Groepstrainingen

Omdat we weten dat het herstel van een eetstoornis pittig is, bieden we binnen de praktijk ook verschillende groepstrainingen aan. Op deze manier kunnen jullie als gezin, ouders en/of jongere met een eetstoornis in contact komen met anderen die voor dezelfde strijd staan. Onze groepstrainingen worden allemaal gegeven door de experten van ons team eetherstel en zijn volledig gratis.  


We hebben een oudertraining voor ouders van jongeren met eetstoornissen (klik hier voor meer informatie) deze training start twee keer per jaar (oktober en februari). Eerst volgende instapmoment is maandag 7 oktober 2024. Inschrijven kan best voor 15/9/2024 en kan via volgende link. Naast de oudertraining bieden we ook een groepstraject aan voor jongeren met een eetstoornis, we hebben twee groepen, een groep van 14-17 jaar en een groep van 18-25 jaar. Voor meer informatie, klik hier. Inschrijven voor deze groep kan doorheen het jaar, via volgende link.


Vanaf augustus 2024 starten we ook met een groepstraining voor gezinnen met een kind met een eetstoornis. De folder voor deze MFT-training is hier terug te vinden. Inschrijven kan via info@praktijkdemast.be


Laura Gypen is doctor in de klinische psychologie, cliëntgericht- experiëntieel therapeut, gecertifieerd psychodiagnosticus en erkend supervisor (i.o.). Ze werkt zowel met kinderen als met jong- volwassenen en is gespecialiseerd in eetstoornissen (Anorexia Nervosa, Boulimia en selectief eten). Ze gaat steeds aan de slag met de cliënt alsook met het gezin. Laura biedt naast individuele begeleiding van cliënten en groepen ook supervisie aan klinische psychologen of orthopedagogen rond het thema eetstoornissen.


Lara De Winter is master in de klinische psychologie en heeft reeds verschillende opleidingen rond eetstoornissen gevolgd. Ze is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en jongeren met Anorexia, Orthorexia, Boulimia Nervosa en Binge Eating disorder. Lara geeft zowel individuele therapie als groepstherapie aan jongeren met een eetstoornis en hun gezin.


Lore Boerjan is klinisch psycholoog, ergotherapeut en heeft reeds verschillende opleidingen rond eetstoornissen gevolgd. Ze werkt in de praktijk met kinderen en jongeren met eetstoornissen (Anorexia, Boulimia Nervosa en ARFID).


Femke Blancquaert is master in de klinische psychologie en gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen,  jongeren en volwassenen met een eetstoornis, zowel individueel als in groep. Ze vindt het belangrijk om een warme ondersteuning te bieden in het pad naar herstel en werkt zowel met de jongere als het gezin.


Lie Maes is erkend diëtist die gespecialiseerd is in het begeleiden van jongeren en jongvolwassenen met eetproblemen of eetstoornissen. Ze helpt hen hun eetgedrag, eetpatronen en gedachten over voeding te herstellen. Waar nodig ligt de focus ook op het herstellen van een gezond gewicht en een evenwichtige voedingstoestand. Als ervaringsdeskundige ouder begrijpt Lie de vele gezichten van de eetstoornis en de diepe impact hiervan op het hele gezin. In haar begeleiding combineert ze ACT-therapie en mindfulness om zowel cliënten als hun gezin rust, inzicht en een nieuw perspectief te bieden.  


Celine Vereeck is erkend intuïtief eten diëtiste en eetstoornisexpert. Ze heeft een grote passie voor haar job als diëtiste in het begeleiden van jongeren met een eetstoornis en helpt mensen vol enthousiasme naar een gezonde levensstijl én gezonde relatie met eten, beweging en hun lichaam. Celine werkt vanuit haar eigen praktijk 'Lust' in Ekeren.


Dorien Meeusen is erkend diëtiste, voedingsdeskundige en eetstoornisexpert. Dorien werkt op een warme manier met jongeren en hun gezin naar duurzaam herstel van de eetstoornis. Dorien werkt vanuit haar eigen praktijk in Kalmthout.